Terug naar school: moet ook uw preventieadviseur terug naar de schoolbanken?

De wetgeving rond welzijn op het werk veronderstelt nochtans dat u, of een lid van uw personeel, voldoende opgeleid is of tenminste de vereiste kennis heeft. Om daarin klaarheid te brengen, gaan we de vereisten eens bekijken in enkele artikels.

Bekijken we even de opleiding tot interne  preventieadviseur (IPA).

De interne preventieadviseur

Om de taken van de interne dienst op een optimale manier uit te voeren moet de IPA een zekere opleiding gekregen hebben. De groep waartoe uw bedrijf behoort (A-B-C-D) bepaalt welke opleiding uw IPA moet gevolgd hebben : basisvorming, niveau 2 of niveau 1.

Bedrijven groep A en B

Preventieadviseurs niveau 1 en 2 zijn dus verplicht aanwezig in de A- en B- bedrijven. Hun opleiding moet gebeuren door een opleidingscentrum, erkend door de Federale Overheidsdienst (FOD) Werk, Arbeid en Sociaal Overleg.

Bedrijven groep C en D

In de bedrijven van groep C en D is een specifieke opleiding niet verplicht. Een preventieadviseur moet echter wel beschikken over voldoende kennis om de Belgische wetgeving over Welzijn op het Werk toe te passen. Deze kennis heeft vooral betrekking op het welzijn op het werk, in het bijzonder de risicoanalyse, de coördinatie van preventieactiviteiten, de werking van het comité voor preventie en bescherming op het werk, … Een basisopleiding is hiervoor een goede oplossing. Als zij een dergelijke cursus hebben gevolgd, worden zij wel geacht om over de nodige basiskennis te beschikken.

Onze externe dienst Securex is erkend om de basisopleiding te organiseren. De klemtoon wordt gelegd op het praktisch aspect van de vorming en op de directe toepasbaarheid in de onderneming. Wilt u meer informatie over onze sessies: raadpleeg onze kalender.

Bijscholing

Eens uw interne preventieadviseur over de nodige kennis beschikt, is dat dan voldoende? Neen: een jaarlijkse bijscholing is verplicht zodat de preventieadviseur op de hoogte blijft van de wetswijzigingen en de wetenschappelijke en technische ontwikkelingen op dit gebied.

Deze verplichting geldt voor alle preventieadviseurs, ongeacht of het gaat om preventieadviseurs die een aanvullende vorming (niveau 1 of  2) hebben, dan wel om preventieadviseurs met basiskennis (die al dan niet de cursus basiskennis hebben gevolgd).

De omvang van de bijscholing moet worden bepaald in overleg met de werkgever.

Elk jaar organiseert onze externe dienst halve dagen bijscholing, zodat u op de hoogte blijft van het laatste nieuws op het gebied van preventie. Klik hier voor meer info