Automatische Externe Defibrillator (AED): verplicht of aanbevolen? 

AED

Werkgevers zijn niet verplicht om een AED te hebben op het werk. Kan een AED op het werk nuttig zijn? Zeker weten. In België zijn gemiddeld 30 mensen per dag slachtoffer van een hartstilstand. In afwachting van de externe hulpdiensten speelt een AED een belangrijke rol. Een AED kan de slachtoffers van een hartstilstand helpen overleven.

Een risicoanalyse bepaalt of een AED in uw bedrijf nuttig is

Beslis of u een AED installeert op basis van volgende vragen:

Wettelijke verplichtingen bij de aankoop van een AED

Heeft u beslist? Gaat u een AED aanschaffen? Zorg ervoor dat u uw verplichtingen nakomt. Uw leverancier kan hiervoor zorgen, maar u bent verantwoordelijk.

Volg dit stappenplan om zeker te zijn dat u niets vergeet:

Stap 1:

Registreer uw AED bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid met het officiële formulier.

Als de registratie goed gelukt is, krijgt u een brief met een uitleg over de werking van de AED en een klever met uw registratienummer. Bewaar die uitleg bij uw AED koffer en bevestig dan de klever met het registratienummer op de koffer van de AED.

Stap 2:

Bevestig een groot pictogram op de koffer van de AED.

Zo herkennen mensen duidelijk de koffer. Zit de AED nog in een bijkomende verpakking, bevestig dan ook daarop hetzelfde pictogram.

Stap 3:

Vermeld volgende inlichtingen op de koffer:

Stap 4:

Plaats het toestel in een verzegelde koffer of kast, samen met de batterij en de elektrodes. Doe dat volgens de instructies van de fabrikant.

En dan...

Administratieve verplichtingen

Controleer het toestel maandelijks en na elk gebruik. Bewaar uw controles met datum in een register. 

Registreer ook elk gebruik van uw AED. Die gegevens moet u beschikbaar maken voor het Directoraat Generaal Basisgezondheidszorg en Crisisbeheer.

Als u de AED gebruikt heeft, informeer dan de arts van het slachtoffer over de defibrillatie. Dat mag enkel als het slachtoffer akkoord gaat. 

Gebruik van AED bevorderen

Voorzie deze maatregelen om het gebruik van de AED in uw bedrijf te bevorderen:

Uw externe dienst organiseert deze opleidingen. Mail naar training@securex.be voor meer informatie.

Volautomatische AED (cat. 1) of semi-automatische AED (cat. 2) 

De wetgeving maakt een onderscheid tussen volautomatische AED toestellen (categorie 1) en semi-automatische AED toestellen (categorie 2). Volautomatische toestellen mogen door iedereen gebruikt worden. Semi-automatische toestellen mogen enkel gebruikt worden door professionele gebruikers. 

Bij semi-automatische toestellen moet de gebruiker zelf beslissen of hij een schok toedient of niet. De volautomatische AED detecteert zelf of een schok toegediend moet worden of niet.

Onze raad: plaats enkel volautomatische toestellen.

Volautomatische AED verplicht in sportinfrastructuren 

De Franstalige Gemeenschap heeft besloten dat elk gebouw waarin sport wordt beoefend moet beschikken over een volautomatische AED. Dat is verplicht sinds 31 december 2013.